Az ünnepi hétvégén a konyha-tündérkedésem során is járt az agyam, gondolatok, áthallások, ötletek - csak úgy cikáztak, pörgött a film!
Történt ez most úgy, hogy a kiscsaládi ebéd készítésekor eszméltem: kevés a rendes, normális liszt a csirkepaprikás köretének elkészítéséhez. Ünnep lévén az ugye nem játszik, hogy hoppá, leugrok a boltba, oszt veszek. Más megoldás kell!
Abból főzünk, ami van – szoktam mondani coachságom egyik alapelveként az ügyfelemnek!
Akkor most nézzük mi van itthon. Rétesliszt, omlós sütemények készítéséhez való liszt, teljes kiőrlésű liszt, búzadara a készlet. Melyik közelíthető leginkább a galuska készítéshez? Jól megbeszéltem magammal ott a spájzban, hogy bizony itt most forradalmi változtatásra van szükség az éhes vendégsereg gyomrának megtöltéséhez!
Nosza, akkor gyerünk, kipróbálom vegyesen, keverem a kétfajta lisztet, abból lészen a nokedlit! Lássuk, mit alkotok!
Hagyományok kicsit másként, megújítva: "rendes" liszt és a teljes kiőrlésű keveréke. Kezdetben kicsit furcsállottam a szín és állag kombinációt, aztán legnagyobb meglepetésemre már a kavarása is egyre könnyebb lett!
A szaggatás pedig – igen, én még ilyen régimódi, deszkán késsel szaggatós fajta vagyok – szóval sokkal könnyebb és egyszerűbb, kevesebb macerával és ragaccsal járt! Még jó is, hogy másként csináltam, kevesebb mosogatás!
Miután játszi könnyedséggel készült a nokedli, közben még elmélkedtem is!
Mit csinált a coach a konyhában, főzés közben? Mit csinált volna – kérdezett! Magának tett fel jó kis hasbaszúrós kérdéseket!
Miért is a hagyományos, finomliszt megnevezés nálam a normális, a rendes liszt kategória?
Miért is ragaszkodom ahhoz, hogy a nokedlit a finomlisztből „köll csinyálni”- ahogyan azt anno a nagyikámtól tanultam?
Miért, miért, nyilván mert ezt szoktam meg!
Lehet változtatni? Merem másként csinálni a megszokottat?
Akarok kipróbálni valami mást?
Van bátorságom újítani, valamit, bármit?
És tényleg csak egy pici kísérletezés – próbáljam meg keverni a régit és a (számomra) újat – lássuk mi sül (apropó) mi fő ki ebből a kombóból?
Jé, a végeredmény: csak a színe lett szokatlan, ízre, állagra még jobb is lett!