Apró lépések önmagam építéséhez

ZsóKavicsok

ZsóKavicsok

Munkaerő megtartás - HOGYAN?

2024. március 29. - Bakai Zsóka

munkaero_megtartas-bakai_zsoka-920_x_1080_px.jpg

Lehet hogy a kollégáid fele éppen új munkalehetőség felé kacsingat? A Work Force HR-szolgáltató felméréséből egy aggasztó számadat látott napvilágot, jelenleg a megkérdezett munkavállalók 62 (!)  százaléka tervezi elhagyni a munkahelyét a közeljövőben. Ez alól a vezetők sem kivételek. 

Nem véletlen, hogy idén a megkérdezett HR szakemberek 69,5% számára prioritás a munkatársak megtartása.

Minden vállalatnak elemi érdeke, hogy hosszú távon megtartsa tehetséges munkavállalóit.

HR portálon megjelent számítás szerint,  nagyságrendileg  6,5 millió forint adókkal növelt költsége van  egy kolléga távozásának. A számítás a lefelé ívelő teljesítmény munkabér költségeit is magába foglalja.

Egy munkatárs motivációjának gyengülésével együtt csökken a hatékony munkavégzési képessége is.  Ezzel egyidejűleg nyitottabbá válik alternatív utak keresésére, elkezd más lehetőségek után nézni. Innen már csupán pár lépés vezet ahhoz, hogy elhagyja a vállalatunkat.

A motivációnk a hajtóerőnk, képletesen szólva- az üzemanyagunk a teljesítményünknek. Ha felismerjük, tudatosítjuk, mi motivál minket,  akkor képesek leszünk megemelni energiaszintünket és produktivitásunkat.

Ezáltal pedig javítjuk teljesítményünket, aminek következtében általában is sokkal elégedettebb életet tudunk élni, kiegyensúlyozottabbá válunk.

Hogyan lehet megelőzni a motiválatlanságot, a növekvő elégedetlenséget, esetleg kiégést?  És azt, hogy ez az állapot más kollégákra is átragadjon?

Mindig kiemelem, hogy számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, merjünk másként gondolkozni, a “dobozon kívül”  és alternatív utakat keresni.

Pár ilyen alternatív megoldási javaslat a teljesség igénye nélkül:

  • Megbecsülés és folyamatos visszajelzés, elismerés
  • Munka és magánélet egyensúlyának elősegítése
  • Szakértői támogatás
  • Egyéb motiváló juttatások (pl. sporttámogatás, home office munkavégzési lehetőség)
  • Munkavállalói érdekek figyelembevétele
  • Karrier lehetőségek/tervek, ezzel kapcsolatban világos és transzparens kommunikáció

A fenti módszerek mind kiválóak, azonban gyengeségük, hogy elég általánosak.  A maximális hatékonyság érdekében érdemes ezeket a megoldásokat kifejezetten a munkavállalóra szabni.

Mégis honnan tudhatom, hogy a kolléga rugalmas munkavégzését, home office igényét támogassam, vagy üzemanyag kártyát ajánljak fel neki? Megterheljük plusz feladatokkal, ahol új utakat kereshet, vagy az irodai környezet kényelmét növeljük, esetleg a sportolási lehetőségeit segítsük elő?

A motivációs térkép megmutatja a válaszokat és még többre is képes! Számszerűen láthatod, hogy jelenleg mennyire elégedett az adott kollégád és abban is szívesen segítek, hogy cselekvési tervet állítsunk össze a teljes spektrumú  lojalitás és karrier út kialakítása érdekében. Jól hangzik?

Érdekelnek a részletek?

Akkor vedd fel velem a kapcsolatot!

Szeretettel,

Zsóka

A bejegyzés trackback címe:

https://zsokavicsok.blog.hu/api/trackback/id/tr1818353203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása