Apró lépések önmagam építéséhez

ZsóKavicsok

ZsóKavicsok

Piros vagy?

Magunkról és másokról - színesen!

2017. február 19. - Bakai Zsóka

 

szives_ujjak.jpg

Piros, sárga, zöld, kék? Milyen színű vagy?

Kolerikus, szangvinikus, melankólikus, flegmatikus?

A fenti kifejezéseket, gondolom, hogy hallottátok már, azt viszont, hogy mi a tartalma és hogyan használható a mindennapokban, nos erről írok. A személyiségtípusokat bevezető gondolataimnak a Valentin nap adta az apropóját, a "színezős" gyakorlatozás azonban bárhol, bármikor jó móka!

Talán tudjátok már rólam, hogy nagy emberfigyelő vagyok! Igen, előszeretettel vizslatom embertársaimat a mindennapokban.Teszem ezt szinte bárhol és bármikor: baráti összejövetelen, koncerten, üzleti közösségi eseményeken, metrón, villamoson, hivatalban, vagy éppen az utcán sétálva, netán egyik másik boltba betérve. Kíváncsi vagyok az emberi viselkedésre, a magatartásra, és nem utolsó sorban a megnyilatkozásokra, a kommunikációra is. Elgondolom, kinek milyen gondolatai lehetnek, hova tarthat éppen a metrón, vajon miért válaszolt az anyuka olyan arrogánsan annak a szegény kicsi gyermeknek, vagy éppen miért mutatott be a másik autó sofőrje nekem.

És ezen a ponton én máris elkezdek "színezni", vagyis használom a színezős módszertanomat.

Igen, van nekem egy saját eszközrendszerem! A hagyományos, úgynevezett Hipppokratesz-i vérmérséklet szerinti személyiségtipogiai meghatározásokat (kolerikus, szangvinikus, melankólikus, flegmatikus) ötvöztem az üzleti életben és a salesek világában előszeretettel alkalmazott DISC terminológiai piros, kék, zöld, sárga színek mentén történő kategorizálással. Vagyis: például a piros-kolerikus típus a határozott, célra és eredményretörekvő, gyors, pörgős, vezető típus. És máris felteszem magamnak a kérdést: vajon ő a piros, domináns kolerikushoz hasonlatos, avagy tipikus szangvinikus módon reagált?

Itt jegyzem meg, hogy mindannyian nagyon színes egyéniségek vagyunk, vagyis nem létezik vegytiszta csak piros, vagy csak kék típus. Adott pillanatban, élethelyzetben az uralkodó személyiségjegyek felismerésére szolgálnak és használatosak ezek a kategorizálási eszközök. Nem megbélyegzünk, nem minősítünk! Az emberi viselkedés, kommunikáció megértését könnyíti a módszer használata.   

No de nézzük csak megközelebbről azt a bizonyos kolerikus-piros-domináns személyiséget!

Valentin napra gondolva, például, hogyan szeret, mi módon nyilvánítja ki a szeretetét a piros-kolerikus? Egyáltalán mit jelent a szeretet egy domináns személyiségjegyekkel erőteljesen megáldott embernek? 

Szeret ő, szeret első lenni, mindenben és mindenkor! Ő a tipikus vállalkozó, vezetői ambíciói töretlenül hajtják a győztesi pozició elérésére. Szereti megmondani, ki, mikor, mit és hogyan csináljon otthon is. Érzelmeit nem mutatja ki (pedig vannak ám neki is érzése!!), kemény, határozott, testtartása, beszédstílusa is ezt tükrözi.

Hogyan áll a szeretettel? Tud ő szeretni, még ha nem is mutatja! Elsősorban magát szereti! Mindenből a legjobbat és azonnal, elsőként akarja a legújabb, legmodernebb kütyüt, a legmenőbb okos autót, márkás öltönyt, kosztümöt, cipőt, stb! Ebből a pár jellemző tulajdonságból talán már ki is található, hogy a szeretetnyelve a tárgyakkal való kifejezéshez áll a legközelebb!

Munkahelyen vezetőként kiváló stratéga, magas hőfokon izzik a mindennapokban, csak győzzed követni a pörgését! Párkapcsolatban is nagy hajtóerő - tervez, szervez, nyaralást, kirándulást, családi összejöveteleket! A lebonyolításhoz, a kivitelezéshez azonban jó, ha van mellette egy türelmes, a részletekre is odafigyelő párja!

Szóval klassz, vörösen izzó, dinamikus, tüzesen szerelmes pillanatokra számíthatunk  egy piros-kolerikus személyiségjegyekkel bíró embertársunktól!

Legközelebb a sárgákról, a szangvinikusokról írok! 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsokavicsok.blog.hu/api/trackback/id/tr7212254158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása