Apró lépések önmagam építéséhez

ZsóKavicsok

ZsóKavicsok

Tavasz, zöld, melankólia és a számok

11 + 1 jellemző a "zöldségről"

2017. március 09. - Bakai Zsóka

bloghoz_zold.jpg

Nem vagyok a számok embere! Ezt ma ismét bebizonyítottam magamnak! Történt ugyanis, hogy kifejezetten nehézkesen és lassan értettem meg egy rendszerhez való csatlakozás anyagi feltételeinek leírását.

Alapvetően nyugodt zöld, melankolikus karakter lévén bizony szükségem volt jó néhány percre, és többszöri türelmes magyarázat meghallgatására, mire végre, úgymond leesett!  

No, de hogyan jön ez ide? Kérdezheted kedves Olvasóm, hogy hol a kapcsolat a színek és az emberi viselkedés között?

Olvashattál már korábbi blogbejegyzéseimben a színek és az emberi habitus, magatartás összefüggéseiről.

Itt találod írásomat a  piros domináns és a sárga szangvinikus karakterek jellemzőiről.

Most viszont tavasz van, tehát zöldülünk!

És azért is írok a melankolikus, zöld karakter tulajdonságairól, mert ezt ismerem legjobban, személyes tapasztalatokkal rendelkezem e vérmérséklet adta előnyökről és kevésbé kívánatos tulajdonságairól!

Jómagam a támogató, gondoskodó, megértő, segítő, néha bizony elmélázó zöld személyiségtípus jegyekkel rendelkező ember vagyok.

Nagyon fontos megjegyeznem: bármiféle viselkedés és magatartás elemzésről is legyen szó, az bizony nem a megbélyegzést, címkézést, és főként nem az állandóságot jelenti. Éppen az a szépsége, hogy különféle élethelyzetekben, különböző szerepeinkben más és más "színű" reakcióink lehetnek! Általában az emberek (vagy például egy szakma képviselői, mint az értékesítők) színesítése annyit jelent, hogy a négy színt (piros, sárga, kék, zöld) az alaptípus meghatározására, szemléltetésére használják. A való életben a négy alaptípus, a négy szín ritkán jelentkezik tiszta formában. A legtöbb ember személyisége legalább két stílus színjegyeivel jellemezhető.

Személyiségünk fejlesztésébe fektetett energia és az önértékesítői kompetenciáink javulása meghozza gyümölcsét: könnyebben, gördülékenyebben kötünk új ismeretségeket, találjuk meg a hozzánk legjobban illő munkakört, hivatást, végső soron még a párválasztásban is hasznos lehet a módszertan ismerete. Ha magabiztosabban beszélgetünk például az első randin, jobban látjuk már az első találkozás alkalmával is, hogy lesz-e, legyen-e részünkről kezdeményezett újabb találkozó, avagy folytassuk tovább a keresést.

Most viszont lássuk azt a bizonyos 11 + 1 jellemzőt a melankolikus zöldre!

Az általános jellemzőket kiegészítettem az én saját magam véleményével is!

1. Kedves, barátságos személyről van szó, aki jó hallgatóság is egyben.

Szerintem van olyan is, amikor  bizony már túlságosan is sokat hallgatok:)

2. Őszinteség, nyugodtság, megbízhatóság jellemzi.

Na, azért van olyan személy és élethelyzet, akitől és amikor nagyon "bepirosodok"- vagyis átszíneződöm       harcias, dominánssá! 

3. Munkahelyén kiszámítható csapatjátékos.

Valóban, szeretek másokkal együtt dolgozni, az is igaz viszont, hogy egy-két alkotó napra is szükségem van, amikor nincs találkozóm, nem jön hozzám senki, csak a kis irodai fészkemben dolgozom.

4. Megkérdezi, és őszintén érdekli, hogy vagyunk, valóban odafigyel a válaszunkra, meghallgat és empátiával közelít hozzánk.

Ez bizony alapállásom! Hajlamos vagyok a nagy másokra való figyelés előtérbe helyezésével megfeledkezni magamról, megkérdezni és meghallgatni saját magamat!

5. Stabilitásra törekszik, a változást nem igazán szereti.

Itt bizony jócskán érzek ellentmondást: a kiszámíthatóságra nagyon vágyon, ugyanakkor saját magam is generálom életemben a változásokat! Magánéletemben erre több alkalommal is volt példa.

6. Néha bizony túlságosan nyugodt, már már lassú, lomha.

Ez is igaz rám, szoktam is mondogatni magamnak, hogy gyerünk, csináljam már, ne komplikáljam túl!

7. Az ügyintéző, a megoldó szerep igazán neki való, az intézkedő munkakörben érzi magát jól.

Valóban, egyetértek, szeretem megoldani a feladatokat, elintézni az elintézésre váró dolgokat, néha mások helyett is, ami ugyebár nem minden alkalommal kívánatos! 

8. Alkalmas egy szakterület specialistájává válni.

Ha adok magamnak elegendő időt, akkor szerintem igen! Ja, és hogyha mindezt nem excel táblázatokkal kell megvalósítani! 

9. Kötelességtudó, megbízható, lelkiismeretes munkatárs.

Tényleg ilyen voltam és szerintem ilyen vagyok most coachként is.

10. Az értékesítői stílusára leginkább a kapcsolatépítő mentalitás jellemző.

Ez teljesen így volt média értékesítőként, és igaz ez mostani coachságomban is!

11. Hűséges természet nem köt sok barátságot, a meglévőkhöz viszont ragaszkodik! 

Bizony, nehezen engedem el azokat az embereket, akik már nem akarnak velem baráti viszonyban maradni, néha értetlenül ragaszkodom is hozzájuk. Van még mit fejlődnöm!

11+1. Ő inkább társ, mint vezető. 

Adódik olyan helyzet, amikor bizony vezető szerepbe helyezem magamat! Tanulok "pirosodni"!

 

 A flegmatikus kék személyiségről következő cikkemben írok!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsokavicsok.blog.hu/api/trackback/id/tr7812323433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása