Apró lépések önmagam építéséhez

ZsóKavicsok

ZsóKavicsok

MIT CSINÁL A KOLLÉGA ÉS MIÉRT CSINÁLJA?

2024. június 26. - Bakai Zsóka

munkaero_megtartas-_mit_csinal_a_kollega_vagy_miert_csinalja-bakai_zsoka-920_x_1080_px_1.jpg

 

Egy érdekes videót láttam a minap egy kiváló és elismert szakértő oldalán. A munkatársak 3 alaptípusáról beszélt a munkatárs megtartás szempontjából.

A három típus:

  1. a nagy munkabírású, lojális, aki minden rábízott munkát elvégez, bármi áron
  2. a növekvő, aki mindig kicsit jobbat és többet akar
  3. a tudálékos, aki mindent jobban tud, még a vezetőnél is jobban.

Az alaptézis az, hogy ezek a viselkedéstípusok  az életkörülmények változása miatt átjárható kategóriák, vagyis lehet egy tudálékosból is nagy munkabírású, ha mondjuk családot alapít, vagy egy nagy munkabírású is lehet tudálékos, ha valami kizökkenti a magánéletében.

Én kitartóan keresem az emberek mozgatórugóit, az EMBERt mindig komplexitásában támogatom, hiszem, hogy minden mindennel összefügg. Az a tapasztalom, hogy a fenti kategóriák valóban releváns viselkedéseket írnak le, melyek a körülmények változásának hatására átalakulnak. Vagyis nem a munkatársak valódi mozgatórugóit írják le, hanem  a mozgatórugó hatását.

Fontos, hogy az adott kolléga HOGYAN viselkedik a szervezetben, de ennél még fontosabb, hogy MIÉRT viselkedik úgy, ahogy.

Lehetséges, hogy:

  • lojális, csak nem a számára legmegfelelőbb munkát végzi?
  • látens módon elégedetlen?
  • az okoskodással az elkötelezettségét szeretné kifejezni és vágyik az elismerésre?
  • jól érzi magát a csapatában és energiával teli?

Ha ezt tudjuk,akkor nem csupán a hatást tudjuk kezelni, hanem a kiváltó okot és meg tudjuk erősíteni a teljesítményét, vagy épp növelni.

A MIÉRTJE alapján a három kategória:

1.) Az eredményes. Akit az eredmények éltetnek, legyenek azok anyagi, tudásbeli, vagy ráhatásbeli eredmények. Mindig többet akar elérni. Pontosan ismeri a teljesítmény számokat és azt is tudja mi a következő elérhető szint.

2.) A kapcsolati fókuszú. Akit a környezete és a környezettől kapott visszajelzések motiválnak. Tisztelet, biztonság, barátok. Tiszteli a hierarchiát és pontosan tudja hol helyezkedik el benne.

3.) A fejlődés generátora. Aki mindig töri valamin a fejét, mindig újítani, fejleszteni szeretne, látni akarja a teljes képet és valami értelmeset tenni, maradandót alkotni. Majd azt is túlszárnyalni. Mindehhez számára tér kell, melyet meg is teremt magának.

Lehetséges, hogy a kategóriákat végigolvasva egyből be lehet azonosítani egy kollégát, de az is létezhet, hogy vannak olyan kollégák, akik akár mindkét, vagy mindhárom kategóriában otthonosan mozognak.

Mindhárom kategóriába tartozók nagyon értékes munkatársak.  A kérdés az, hogy: a jelenlegi munkakör kielégíti-e a belső hajtóerőt, a motivációt?

Cégvezetőknek,  HR vezetőknek számos diagnosztikai eszköz áll rendelkezésre.

Létezik olyan, amelyik üzletileg - a számok nyelvén- méri az egyéni  MIÉRT-eket?

Van egy jó hírem: létezik egy olyan egyszerű, ám mégis komplex eszköz, amely a szervezet  üzleti sikerét azáltal építi, hogy támogatja a kollégák és a csapatok hétköznapjait. Gazdagítja a HR eszköztárát, profi, személyre szabott mérőszámokkal és fejlesztési javaslatokkal!

A következő cikkemben, a jövő héten azt is elárulom, hogy milyen megoldásokkal lehet a fenti kategóriák lojalitását növelni!

Bakai Zsóka- Humán Erőforrás Karbantartó  és Motivációs Térkép Szakértő

www.bakaizsoka.hu

+36209287405

A bejegyzés trackback címe:

https://zsokavicsok.blog.hu/api/trackback/id/tr7518435557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása