Apró lépések önmagam építéséhez

ZsóKavicsok

ZsóKavicsok

Egy bankfiók vezető és a motivációs térkép

2024. február 22. - Bakai Zsóka

minimalist_business_talk_animated_facebook_post_1920_x_1080_px.jpg

Csaba egy nagy bank fiókvezetője, aki mindig a legjobb eredményeket akarta elérni a csapatával. Az értékesítés minden cég oxigéntermelő tevékenysége, nincs ez másként a pénzügyi szektorban sem. A banki szolgáltatások értékesítése kiemelt feladat, fontos mérőszám a fiókvezetők teljesítményének értékelésekor.  Csaba az utóbbi időben úgy érezte, hogy valami hiányzik, hogy a munkatársai nem eléggé lelkesek és motiváltak. Beszélgettünk, majd ezután eldöntötte, hogy hozzám fordul segítségért. Azt javasoltam neki, hogy kezdjünk az ő személyes motivációs profiljának elkészítésével.

A motivációs térkép egy olyan eszköz, amely segít feltárni az egyén belső hajtóerejét, számokban láttatja az energizáló tényezőket, és azt is, mi minden akadályozza az egyént  a  teljesítmény maximum elérésében. A profil elemzésből kiderült, hogy Csaba erősen eredmény fókuszú motivációkkal rendelkezik, amelyek 72%-ban kielégítettek, ez már majdnem az optimális zóna. Azonban úgy tapasztalta, hogy nem tudja megfelelően irányítani a  kollégáit és valódi hatással lenni az emberekre, hogy osztozzanak abban a lelkesedésben, ami őt mozgatta a közös munkahelyi célok elérése közben. Azt érezte, hogy nem csapatként mozognak együtt, hanem neki kell az élre állni és folyamatosan jó példát mutatni értékesítőként is a saját vezetői feladatai mellett, ami nagyon sok idejét felemésztette és a magánélete sínylette meg. 

Rájött, hogy túlságosan is a példamutatásra és a célok elérésére koncentrált, és elhanyagolta a többi fontos dolgot az életében, mint a családját, a barátait, az egészségét és a hobbijait. Mivel Csaba nagyon dinamikus személyiség, így sokáig fel sem tűnt neki, hogy már rég nem vezetőként funkcionál,   és nem tudta inspirálni és fejleszteni a csapatát sem,  úgy érezte, hogy a csapat szétesett. 

A coaching folyamat céljaként a vezetői képességek fejlesztését határoztuk meg, kijelöltük a mérföldköveket, fontos állomásokat, és a Csaba által elvárt eredmény is megfogalmazásra került. Megbeszéltük Csabával, hogy új, eddig szokatlan szokásokat vezet be a napi rutinjában.  Csaba meg is határozta és végre is hajtotta a szükséges lépéseket, betartotta a saját magának tett ígéreteket.  Az első nagy tapasztalása az volt, hogy egyre több időt tudott szentelni a vezetői feladatainak. A rutin feladatokat pedig a banki tanácsadó kollégák kis odafigyeléssel megfelelően el tudják látni. Csaba egyre kiegyensúlyozottabbá vált és lassan egyre többet  működött vezetőként,  helyére került, boldogabb lett és egyre hatékonyabb is a munkájában. A motivátorok elemzése segített neki abban, hogy felfedezze ezt az elcsúszást és még azelőtt korrigáljon, hogy a motivációs szintje nagymértékben csökkenni kezdett volna.

Csaba megköszönte a segítséget, megfogadta a tanácsaimat, elhatározta, hogy lépésről lépésre  vezet be apróbb változtatásokat a bankfiókban és a magánéletében is. Csaba  azt is elmondta, hogy a motivációs térkép elemzése nagyszerű eszköz volt számára, amely segített neki abban, hogy újra megtalálja az életében a harmóniát és a sikerességet.

Eldöntötte, hogy karácsonykor azzal köszöni meg a kollégái munkáját, hogy  ajándékba egyéni motivációs profil elkészítést és elemzést kapnak.  Csaba tudta, hogy mennyire fontos a csapatmunka, ahhoz pedig  kiegyensúlyozott, elégedett, nyitott, és motivált munkatársakra van szüksége.  A történet tanulsága , hogy ne csupán a célokra és mérhető számokra koncentráljunk,  hanem önmagunkra is.  Tekintsünk magunkra úgy, mint az első és legfontosabb erőforrásra. 

Kérdezzük meg magunktól: helyünkön vagyunk a  szervezetben? 

A motivációs térkép  az az eszköz, amely segít  abban, hogy felismerjük a munkánkban a igényeinket, az értékrendünkhöz passzoló motivátorokat, azok kielégítettségét. Végső soron arra ad választ, hogy helyünkön vagyunk-e szervezetben, ki tudjuk-e hozni magunkból a maximális munkateljesítményt.

Ha vezetőként kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor csapatunk is jobban teljesít, és ez a cég eredményeire is pozitív hatással lesz.    

Ha Te is szeretnél segíteni annak a csapatnak, akiket támogatsz a munkád során, akkor vegyük fel a kapcsolatot és használd fel az idei évi keretet a jövő évi eredmények javítására!

 

Szeretettel, 

Zsóka

A bejegyzés trackback címe:

https://zsokavicsok.blog.hu/api/trackback/id/tr5618336803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása