Apró lépések önmagam építéséhez

ZsóKavicsok

ZsóKavicsok

Vezetőként új szerepben

2024. február 22. - Bakai Zsóka

vezetokent_uj_szerepben-bakai_zsoka-920_x_1080_px_1.jpg

Mira az a típusú nő, aki folyamatosan kitartóan és keményen dolgozott, kedves volt és simulékony, így sokan szerették.  Mindig is szerette a kiszámíthatóságot és biztonságot, megszállottan hajtotta előre a karrierjében a lifelong learning és a növekedés vágya - az irodai környezetet, az alkalmazotti létet választotta.  Évekig adminisztrátorként, majd irodavezetőként dolgozott, azonban  amikor a főnöke felajánlotta neki, hogy legyen a megüresedett operatív vezetői poszt várományosa, nem tudta elutasítani. Azért vállalta el a pozíciót, mert kihívást jelentett számára. 

Azt várta, hogy ez egy nagyszerű előrelépés lesz a karrierjében, és sokat tanulhat a vezetésről. Hamar rájött, hogy ez a szerep jóval nehezebb, mint gondolta! Vezetőként már nem volt elég, hogy csak önmagáért vállalt felelősséget, innentől a csapatáért is felelt!   

Mira teljesen azonosulni tudott a cég viziójával és alapértékeivel, ez volt, ami hatalmas belső erőt adott neki.  Rengeteg feladata volt és  nem tudta, hogyan ossza be okosan az idejét, hogyan motiválja és segítse a kollégáit, és hogyan kezelje a csapaton belüli konfliktusokat és a stresszt. Végrehajtóból vezetővé válni nem könnyű feladat. Érezte, hogy elveszett, és nem tudja, hogy mihez kezdjen. Kapott ugyan egy telefonszámot egy mentorhoz, de azt se tudta, hogyan tudnának együttműködni, vagy mit kérdezzen tőle. Nem volt számára valódi megoldás egy vadidegen! 

Teljesen kimerült, mindennap túlórázott, a megfelelő vízfogyasztást, táplálkozást és férjét is háttérbe szorította. Mindent megtett, hogy jó vezető legyen! Az összes erőforrását feláldozta és kimerítette. Egy nap, amikor már nagyon feszült volt, arra az elhatározásra jutott, hogy az lesz a megoldás, hogy coachoz fordul, aki segíthet  neki külső szemmel átlátni a helyzetét és megláttatni az erősségeit. Rendkívül szerencsés volt, ugyanis a coach, akihez fordult egyben motivációs térkép szakértő is volt! — Igen, -jól sejted-  én lettem Mira vezetői coach partnere!

 A coaching folyamatot így egy térképezéssel kezdtük. A motivációs térkép egy olyan eszköz, amely segít a személyes és karrier fejlődésben, és megmutatja a motivációinkat és azok kielégítettségi szintjét. Mirának elkészült a személyre szabott motivációs térképe. Az első három motivátora mind növekedés fókuszú volt. Ez volt a kiindulópont, ez alapján támogattam Mirát a céljai megfogalmazásában, a prioritásai pontokba foglalásában, elkészült egy cselekvési terv, hogy hatékonyabb vezető legyen és a csapatára is legyen ideje.

Mira sokat tanult a folyamat során és talált egy olyan könyvet is, ami segítette, hogy még jobban tudjon kapcsolódni a beosztottjaival is és elkezdett hetente személyes beszélgetéseket tartani velük. Ez rövidítette a heti csapat meetinget is és  megszűntek a “Jajj, csak egy kérdésem lenne!” típusú megkeresések is. 

Fél évig dolgoztunk együtt,  a munkahelyi témák mellett foglalkoztunk Mira önbecsülésével is. Mira folyamatosan beépítette az  új ismereteit a munkájában és magánéletébe is. Megtanulta, hogy üres tálból nem lehet kínálni! Fontos, hogy precízen szervezze meg és tartsa be az időbeosztását,  hogyan kommunikáljon a kollégáival, és hogyan oldja meg a problémákat. Megértette, hogy a vezetés nem csak arról szól, hogy utasításokat adjon és mérjen, hanem arról is, hogy inspiráljon, támogasson, és fejlesszen másokat, hogy ne aprózódjon el és ne akarjon minden feladatot maga megcsinálni. Mira  egyre magabiztosabbá és elégedettebbé vált, és a csapata is jobban teljesített. Miután befejeztük a közös munkát egy menedzser bootcampen folytatta a fejlődését. Utólag azt mondta, hogy fuldokolt és nem is tudja mihez kezdett volna, vagy hogyan tudott volna helyt állni ebben az új szerepben a külső szem támogatása nélkül. Én biztos vagyok benne, hogy megtalálta volna a megoldást egyedül is, de együtt gyorsabbak és hatékonyabbak voltunk!

 

Szeretnél vezetőként és emberként  is fejlődni, ráadásul  még a csapatodat  is megajándékoznád egy különlegességgel? 

Vegyük fel egymással a kapcsolatot!  Én itt vagyok, számíthatsz rám! 

 

Szeretettel, 

Zsóka

A bejegyzés trackback címe:

https://zsokavicsok.blog.hu/api/trackback/id/tr3118336817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása